Klimavenlig græsproduktion
Projektets formål er at fremme en konkurrencedygtig og klimamæssig bæredygtig græsproduktion. Målet er at øge græsmarkernes gennemsnitlige varighed med 1 år for at opnå en større kulstofbinding og mindre risiko for kvælstofudvaskning ved omlægning.
Dette opnås gennem nedenstående aktiviteter: 1) Belysning i markforsøg af forskellige græsblandingers varighed (persistens) sammenholdt med blandingernes udbytte- og kvalitetsegenskaber samt optimale slætstrategi 2) Afprøvning af nye mere skånsomme teknikker til udbringning af afgasset gylle og rågylle til græs for derved at øge varigheden af græsmarken 3) Udvikling af en prototype af et værktøj til beregning af merværdien af de bedste sorter, så den genetiske fremgang udnyttes maksimalt. Det sker på baggrund af analyser af data fra sortsafprøvningen af græsmarksplanter siden 2008. 4) Udvikling af en model for kløverandelen bestemt med satellit, for at sikre et bedre og billigere beslutningsgrundlag for en økonomisk samt miljø- og klimamæssig bedre gødskning af kløvergræs 5) Videreudvikling af beslutningsstøtteværktøjer i græs med implementering af jordens vandbalance for at sikre en endnu mere ressourceeffektiv produktion 6) Græsforsøg med afprøvning af forskellige strategier for tildeling af kalium, når den primære gødskningskilde er afgasset husdyrgødning, da kalium er væsentlig for græssets overvintringsevner og dermed græsmarkens varighed.
Projektet vil bidrage med viden og konkrete anbefalinger til hvilke arter, blandinger og dyrkningsteknikker i græs, der kan kombinere et højt udbytte, foderkvalitet og varighed. Omlægning af græsmarker er omkostningstung, hvorfor en længere varighed vil medføre en øget indtjening på ca. 800 kr. pr. ha som følge af færre omkostninger og mindre udbyttetab forbundet med omlægning. Når den gennemsnitlige varighed øges med 1 år falder behovet for omlægning fra ca. 80.000 til 60.000 ha græsmarker, hvorved indtjeningen årligt øges med 14 mio. kr., og derudover reduceres miljø- og klimapåvirkningen.